Wednesday, December 23, 2009

Volvo blev Kinesiskt...





Så blev då Volvo Kinesiskt till slut. Den nya ägaren Geely verkar övernöjd över sitt kap som omfattar know how och ett välkänt varumärke. Skål, grattis och God Jul Geely.

Även Volvo PVs VD verkar juluppåt idag som det ser ut. För vad är däremot lite oklart för mig...

Strukturomvandlingen fortsätter....


-- Post From My iPhone

Friday, December 18, 2009

Saab, Fat and Happy och nya skollagen

Då har den moderna strukturomvandlingen i Svensk industri fått sin första likmask. SAAB läggs ned. "Inte så oväntat", som anställda uttryckte det i Aktuellt ikväll. Nej inte särskilt faktiskt. Och nu står vi där, mitt i en global förändring och tydligen helt oförberedda.

– Nu måste vi gå vidare, säger John Smith, vice vd för General Motors, vid en presskonferens i Detroit.
Aftonbladet 2009-12-18

Man kan alltid göra mer..., säger Maud Olofsson i Aktuellt. Jo du...eller hur....?

Jag skulle vilja säg att vi kunde ha gjort mycket mer för 20 år sedan, när vi såg att världen var på väg mot ett högkommunikativt samhälle med ökande global konkurrens. Vi borde då statsat ännu mer på en skola som riktade in sig på nytänkande och kraetiva färdigheter för eleverna. Färdigheter som nu skulle komma väl till pass.

Den som nu inte agerar för att utveckla svensk grundkompetens och framförallt kreativitet gör ett stort misstag och jag ser med oro fram emot svensk skolas utveckling i och med återregleringen av svensk skola och jag förvånas över att pedagoger landet runt inte reser sig och styr skolpolitiken mot mer konstruktiva riktningar.

För det här vi nu ser i strukturomvandlingens tecken är tydliga tecken på "Fat and happy" och att vi måste nu se framåt. Men skolpolitiken ser egendomligt nog snarare bakåt. "En katastrof" som Alexander Nilsson skulle sagt i "Kniven mot strupen" i TV3 då han hjälper konkursmässiga restauranger vända sin negativa trend genom kreativt tänkande. Vi borde ha fler Alexander i fler branscher. Människor som ser hur man skall göra, tänker kreativt och hjälper till att förändra.

Jag skulle önska att skolpolitikerna i nationell nivå för en gång skull stannade upp, lyssnade in vad som händer och börjar tänka i framåtskridande termer. Se framåt ! Försök själva att vara lite kreativa....om det nu inte är för mycket begärt menar jag?!

TÄNK OM !

Skolan är samhällets viktigaste investering och vår avgörande konkurrensfaktor.

Wednesday, December 16, 2009

Trygghet, TV4 och skolan

Strax Kvällsöppet på TV4 om mobbing i skolan. Bra att det lyfts igen, och denna gången tycks frågor ställas runt ansvarsfrågan på ett bredare sätt. Vem bär ansvar? En retoriskt ställd fråga kan jag kanske tycka, eftersom svaret alltid helt korrekt blir "de vuxna".

Om man skall hårddra det hela så är mobbingen, som för all del har psykologiska komplexa orsaker, en konsekvens av bristande ledarskap, engagemang, omtanke och förhållningssätt. Likabehandlingsplaner talas det mycket om, och det är ju självklart att det skall finnas.

Men planer gör sällan jobbet, det behövs en individuell plan inne i skallen på alla som jobbar med och finns runt barn och unga. Det är där vi skapar framtid och lösning.

Jag är rätt säker på att om vi i skolan tillsammans med kommunen och samhället i övrigt verkligen tog oss själva i kragen och gemensamt bidrog med allt vi har så skulle vi minska mobbingens konsekvenser och samtidigt självklart också öka måluppfyllelsen, dvs lärandet. Lärande kräver trygghet. Trygga människor lär helt enkelt bättre. Men framförallt:

Trygga människor begår sällan självmord.


Fram tills att vi verkligen tar detta ansvar och bryr oss om alla unga och möter dem på ett pedagogiskt omtänksamt och äkta sätt kommer vi inte se någon lösning, särskilt inte nu när den repressiva tonen i skollagens ökar.

Se TV4s Kvällsöppet.

Monday, December 14, 2009

Tänk hur det var "förr"...

Jag har ägnat helgen att att vara riktigt rejält förkyld. Detta meningslösa tillstånd som har få fördelar vid sidan av att sova och vila i största allmänhet. Att vara sysslolös är inte riktigt min gren så när jag kvicknade till framåt söndag så började jag med lite researcharbete inför 2010. Jag har försökt förstå varifrån "det-var-bättre-förr-människorna" hittar alla sin inspiration och vilka förebilder de har till sina förenklade idéer om hur svensk skola blir bättre. För det verkar ju som en del tycks hitta mer handfast i historien än i analys av framtida behov eller i samhällsutvecklingen.

I detta "grannlaga arbete" har jag på YouTube hittat en väldigt spännande och "rolig" figur vid namn Edward Blom. Från början hittade jag honom faktiskt på TV8, denna alternativa kanal som innehåller det mesta.

TÄNK OM det är så att det verkligen är Edward Blom som är huvudkällan när vissa tänker ut hur skolan ska möta framtiden?

Ta en titt på det här. Rulla bandet....vi är strax tillbaka....

Thursday, December 10, 2009

Skolfront 22.30

Skolfront ikväll 22.30 ! Året som gått och lite annat intressant. Bland annat skolfobi och bonus för lärare.

:)


-- Post From My iPhone

Tuesday, December 08, 2009

Film, Videobrigade och RA

I torsdags på boksläppet TÄNK OM spelade Videobrigade in en liten reportagefilm där gästerna fick berätta lite kort om hur de upplevde Rektorsakademien, hur de såg på framtidens utmaningar, ledarskap i skolan och vikten av att tänka nytt. Videobrigade driver Youtube-kanalen "Utbildningskanalen" där skolor kan visa upp sig inte bara genom YouTube utan även i kombination med andra sociala medier. Det här blev resultatet av den lilla reportagefilmen:



:-)

Sunday, December 06, 2009

Friday, December 04, 2009

YouTube, föredrag och skola...

I onsdags var jag i Norrtälje och genomförde ett föredrag. Passade på att filma lite och tänkte att det kanske kan passa här :-)



Trevlig helg...

Tuesday, December 01, 2009

Trollhättan - det är där allt händer...

I Fredags var jag i Trollhättan och höll föredrag på Novemberfredag i samband med Novemberfestivalen (filmfestival för unga filmare). Novemberfredag är en dag med på temat filmskapande i skolan, dvs nya pedagogiska metoder. För två år sedan var jag också där och höll föredrag , och jag minns att jag när jag åkte hem så tänkte jag:

"Yes, det är i Trollhättan allt händer".

Det hade varit en fantastisk filmhelg och föredraget hade gått jättebra, alla var nöjda. Känslan att Trollhättan är ett område med mycket kraft och energi, precis som hos vännerna i Hultsfred och Vimmerbytrakten.

Så i fredags var jag alltså tillbaka för ännu ett föredrag, denna gång på temat "TÄNK OM" med lite smyglansering av nya boken på samma gång. På vägen ner till Trollhättan tänkte jag mycket på vad som händer kring SAAB och att det på något vis fysikaliserar innehållet i min bok. Och med tanke på medietrycket just nu så tänkte jag återigen att

"det är i Trollhättan allt händer"

SAAB och Trollhättan är just nu det hetaste som finns och tillsammans med Novemberfestivalen så formligen kokar det därnere. Jag var taggad till tänderna för mitt föredrag av flera skäl.

Det var nog det bästa föredrag jag hållit någon gång. Det fans så mycket energi att hugga tag i i lokalen att vem som helst hade gjort bra ifrån sig. Jag blev dessutom inklappad för extranummer, något jag inte ens trodde var möjligt i den föredragssvängen eller jantesverige. "En gång till, en gång till" skallrade i väggarna och förvånad klev jag på och körde ett kort inslag till. Det var en magisk förmiddag...

Omtumlad satte jag mig på flyget för att resa hem på kvällen och jag kunde inte släppa tanken:

"det är i Trollhättan allt händer"




Foto: Tina Tegner, Stenungsund